Letní meruňkové vlnky
Postup přípravy
Na přípravu křehkého těsta promícháme v míse všechny suroviny (300 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 100 g cukru, vanilkový cukr, 1 vejce a 180 g másla) a ručně vypracujeme hladké těsto. Z těsta vyválíme plát o velikosti 30x40cm a pomocí válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na přípravu odpalovaného těsta svaříme v malém kastrůlku vodu a máslo (30 g). Kastrůlek sejmeme z plotny a přidáme mouku (80 g) smíchanou se škrobem. Vařečkou vypracujeme z těsta hladkou kouli, kterou pak asi 1 minutu za stálého míchání zahříváme ("odpalujeme") a poté dáme do mísy. Do těsta postupně zapracujeme 3 vejce elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni. Kypřicí prášek vmícháme až do vychladlého těsta. Těsto naplníme do sáčku s řezanou trubičkou, na korpus naneseme podélně 5 pásků ve tvaru vlnek v rovnoměrných vzdálenostech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Upečený korpus necháme v plechu vychladnout na kuchyňské mřížce. Na přípravu náplně umyjeme meruňky, necháme je v sítku okapat, rozpůlíme, zbavíme pecek a nakrájíme na tenké plátky. Créme Olé ušleháme podle návodu na obalu s 500 ml vychladlé smetany ke šlehání. Náplň naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme dekorativně mezi vlnky z odpalovaného těsta a na povrch naskládáme plátky meruněk. Na ozdobení nasekáme čokoládu nahrubo a necháme rozpustit v kovové nebo ohnivzdorné misce ve vodní lázni na mírném ohni. Rozpuštěnou čokoládou naplníme mikrotenový sáček, ustřihneme růžek a ozdobíme povrch koláče. Až do podávání uložíme do chladničky.
Vytisknout recept (PDF)