Velikonoční špenátový koláč s vejci

Postup přípravy
V míse smícháme mouku se solí ( 8g) uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přidáme cukr (5) a zalijeme vlažnou vodou. Necháme 5 min, pak přidáme olej (40 ml) a vypracujeme slané kynuté těsto, které necháme asi 45 minut kynout. Mezitím osmažíme na oleji (10 ml) nakrájenou cibulku, přidáme špenát, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, muškátový oříšek a podusíme do odpaření vody. Nakonec vmícháme syrový žloutek, máslo a necháme vychladnout. Špenát bude hezky krémový. Do vychladlého špenátu přidáme oba sýry a promícháme. Dochutíme solí a pepřem - sýry jsou slané, tak opatrně. Pokud je potřeba, můžeme zahustit 2 - 3 lžícemi strouhanky, aby náplň z koláče nevytékala. Koláčovou formu vymažeme olejem (nebo jiným tukem, jak jsme zvyklí). Vykynuté těsto rozdělíme v poměru 2:1, ze dvou třetin vyválíme kruh, kterým vyložíme formu, včetně okrajů. Koláč naplníme špenátem a obrácenou lžící uděláme 4 důlky, do kterých vyklepneme 4ks syrová vejce, která osolíme a opepříme. Okraje koláče potřeme bílkem. Ze zbývajícího těsta vyválíme kulatou pokličku, kterou koláč přiklopíme, potřeme také bílkem a posypeme semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°asi 45 minut.
Vytisknout recept (PDF)