Tvarohové koláčky
Postup přípravy
Oba druhy mouky promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout. Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie ( 100 g), žloutek, olej, sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme v hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplém prostředí vykynout. Těsto je správně vykynuté, když zvětší svůj původní objem opět minimálně na dvojnásobek. Těsto po vykynutí opět promícháme, tj. přetužíme (odstraníme plyny a kvasinkami vzniklé kyselinky, které způsobují tzv. pálení žáhy) a znovu necháme vykynout. Takto vyrobené těsto je připravené k dalšímu tvarování a plnění.
Nyní vyválíme těsto na cca 1 cm tlustou placku a vykrájíme pomocí skleničky. Na vál si nasypeme hladkou mouku a do ní vždy obtiskneme dno skleničky a následně jím uděláme důlek do vykrojeného koláčku. Okraje koláčku potřeme bílkem.Do každého koláčku přidáme náplň. Koláče pečeme ve vyhřáté trouba na horkovzduch na 180 stupňů.
Náplň do koláčů: všechny uvedené suroviny (250 g měkkého tvarohu, 50 g Irbis se sladidly z rostliny stévie, 10 g pudinku s vanilkovou příchutí (1 kávová lžička), 2 žloutky, špetka mletého anýzu) vidličkou promícháme, až vznikne stejnorodá, hladká náplň.
Vytisknout recept (PDF)