Pstruh s bylinkovým máslem
Postup přípravy
Vykuchané a očištěné pstruhy zlehka nařízněeme po obou bocích (do kůže uděláme několik zářezů). Dovnitř ryby vložíme kousky cibulky, plátky citronu a koriandr. Pak pstruhy osolíme a opepříme zevnitř i zvenku a zaprašíme moukou. V pekáčku rozehřejeme 2 lžíce másla, vložíme na něj ryby a pečeme je odkryté v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Mezitím přivedeme v hrnci k varu 200 ml vody. Vhodíme do ní celý hrášek, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru a za stálého míchání necháme vodu vypařit (asi 10 minut). Máslo společně s cukrem hrášek zkaramelizuje. Ještě teplé ryby potřete bylinkovým máslem a podáváme s hráškem.
Bylinkové máslo: Máslo (100 g) necháme změknout, vetřeme do něj nasekané bylinky (koriandr, petrželka, rozmarýn) a dochutíme solí a pepřem. Utřeme do jemného krému. Bylinkové máslo necháme v misce v ledničce ztuhnout.
Vytisknout recept (PDF)