Vepřová líčka s gratinovanými brambory a sotyrovanou zeleninou
Postup přípravy
Syrové brambory nakrájíme na cca 2 mm silné plátky, vložíme do kastrolu, přilijeme polovinou smetany, osolíme, opepříme a přidáme nastrouhaný česnek a lístky tymiánu. Vše necháme pomalu zavařit po dobu cca 5 min. Přendáme do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Výška hmoty by měla být nejlépe 5 cm. Pečeme v troubě na 160°C přibližně 60 min. Vyjmeme z trouby a necháme odpočinout. Vepřová líčka připravíme dle návodu na pytlíku – v troubě, ve vodní lázni, v mikrovlnce či na grilu. Doba ohřevu bude cca 6-30 minut dle zvolené metody. V hrnci necháme vařit osolenou vodu. Květák a brokolice nakrájíme na menší růžičky. Nejdříve dáme vařit květák, který vaříme přibližně 3-5 minut a po chvilce přidáme brokolici. Tu necháme vařit jen krátce, dokud nechytne sytě zelenou barvu. Vše scedíme a dáme do vody s ledem. Ledová voda nám zanechá krásnou svěží barvu. Na pánvičku vložíme máslo se špetkou cukru. Necháme rozehřát a přidáme na plátky nakrájenou cuketu. Opečeme do zlatova. Pak přidáme květák s brokolicí. Prohřejeme a přidáme trochu vývaru (může být bujón a voda). Z másla a vývaru musí vzniknout krémová emulze, v které se zelenina obalí. Na talíř servírujeme vepřová líčka, tvořítkem vykrojené gratinované brambory a nakonec poklademe zeleninou a dozdobíme bylinkami.
Vytisknout recept (PDF)